Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Rethink Athens!


Ένα μεγάλο σχέδιο σχετικά με την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας πρόκειται σύντομα να υλοποιηθεί και αναμένεται να τελειώσει  στα τέλη του 2015. Συγκεκριμένα θα γίνει ανάπλασης της Πανεπιστημίου μαζί με την επέκταση της γραμμής του Τραμ από το Σύνταγμα ως την Πλατεία Αιγύπτου.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τον Alfredo Brillembourg, (Καθηγητής  Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης) ο οποίος ήρθε σε επαφή με το ίδρυμα Ωνάση και πρότεινε τις αλλαγές που θεωρούσε ότι θα δώσουν πνοή στο κέντρο.

Δεν πρόκειται για μια τρομερού μεγέθους αλλαγή αλλά για μια αλλαγή η οποία έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους πόρους που μένουν ανεκμετάλλευτοι. Σκοπός είναι να φέρει μια άμεση αναζωογόνηση στην πόλη, να φύγει η μιζέρια.

«Δε θέλουμε αυτό που μπορεί να βρει ο άλλους παντού. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το άρωμα της Αθήνας» μας είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Θωμάς Μαλούτας.



Πως βλέπουν όμως οι πολίτες  την αλλαγή αυτή;

«Όταν δεν έχεις χρήματα δεν γίνεται τίποτα με την ανάπλαση. Τα οικονομικά δεδομένα  δεν είναι καλά αυτή την εποχή.» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κύριος Παπαδόπουλος  είναι από τους λίγους Αθηναίους που πιστεύουν ότι η ανάπλαση δεν θα ωφελήσει. Οι περισσότεροι  βλέπουν με θετική ματιά την αλλαγή αυτή. Είναι σίγουροι πως θα ανεβάσει τον τζίρο της περιοχής. Η μόνη τους ανησυχία είναι αν θα καταφέρουν τόσοι οι ίδιοι όσο και οι συμπολίτες τους να διατηρήσουν  και να συμμορφωθούν τις αλλαγές αυτές .

Αν όλα πάνε  καλά και το έργο έχει επιτυχημένη έκβαση  οι υπεύθυνοι  θα ήθελαν να δώσουν και συνέχεια στην επέκταση  αυτή, έτσι ώστε κάποια στιγμή να δούμε όλη την Αθήνα να αναπλάθεται.

                                                                                                    Λούρου Σταυρούλα

Facebook page: https://www.facebook.com/pages/Roula-4-All/788226274523456


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου