Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Υπόθεση Μαρμάρων: Η ώρα της επιστροφής;


Μέσα από την νέα ταινία «Πρόμαχος*» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η ταινία είναι μία μυθοπλασία των Ελληνοαμερικανών σκηνοθετών Κόρτι και Τζον Βούρχη και πραγματεύεται τον δικαστικό αγώνα δύο ερωτευμένων νέων που μάχονται για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

«Στόχος είναι να παιχτεί η ταινία στο εξωτερικό, ώστε να μαθευτεί η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα. Πολλοί δεν γνωρίζουν το μέγεθος της λεηλασίας που έχει γίνει. Το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων, καθώς και το πώς βρέθηκαν αυτά στο Βρετανικό Μουσείο, στο εξωτερικό δεν το γνωρίζουν. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα και μέσω της ταινίας, να ανοίξει ένας διάλογος και να ενημερωθούν για το θέμα. Στην ταινία περιγράφεται ακριβώς τι έγινε, πώς έγινε και με ποιο "πάτημα" μπόρεσε ο Ελγιν να τα πάρει» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνοαμερικανός πρωταγωνιστής της ταινίας Παντελής Κοντογιάννης.

Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού. Έδωσε τα φώτα της απλόχερα σε όλους τους λαούς της γης, σκόρπισε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ομορφιά, γνώση και αρμονία.

Πολλοί είναι αυτοί που ζήλεψαν τον πολιτισμό της και στους δύσκολους καιρούς – που ιστορικά πέρασε – την καπηλεύτηκαν  και την κακοποίησαν.

Το ίδιο συνέβη και με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πάρθηκαν μακριά από τον τόπο τους και κόσμησαν το Βρετανικό Μουσείο.

Κατά καιρούς αξιόλογοι Έλληνες – πρωτοστάτης η Μελίνα Μερκούρη – με επιρροή στο εξωτερικό κραύγασαν για το γυρισμό τους. Πρόσφατα μάλιστα ακούστηκε μια φωνή που εξέπληξε τους πάντες. Ο διάσημος σταρ του Hollywood George Clooney τάχτηκε και αυτός ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στη μητέρα πατρίδα.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας στα μέσα Νοεμβρίου ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε η επίσημη πρεμιέρα στο Λονδίνο.


*Πρόμαχος: Κολοσσιαίο έργο γλυπτικής αφιερωμένο στην θεά Αθηνά.





                                                                                                     Λούρου Σταυρούλα


Facebook page: www.facebook.com/pages/Roula-4-All/788226274523456

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου