Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

IN 2 REAL LIFE - Edward Norton

Από το Yale, στο κόκκινο χαλί! Ο άνθρωπος που πριν τα 30 του είχε 2 υποψηφιότητες για Oscar και ένα Hollywood στα πόδια του .


Ο Edward Harrison Norton γεννήθηκε στις  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 18 Αυγούστου του 1969. Ο πατέρας του ήταν ομοσπονδιακός εισαγγελέας  και η μητέρα του ήταν δασκάλα.  Έχει δύο μικρότερα αδέλφια, την Molly και τον Jim.

Tο 1991 αποφοίτησε από το Yale University με Bachelor of Arts στην Ιστορία. Στο Yale ήταν το σημείο στο οποίο άρχισε να ασχολείται με το θέατρο και την υποκριτική. Παρακολούθησε αρκετά μαθήματα πάνω σε αυτούς του τομείς, χωρίς όμως να τελειώσει ποτέ κάποια δραματική σχολή.



Όντας ακόμα μαθητής στο Wilde Lake High School

Μετά την αποφοίτηση του μετακόμισε  στην Οσάκα της  Ιαπωνίας, όπου εργάστηκε για μερικά χρόνια ως σύμβουλος στην εταιρεία Enterprise Foundation, η οποία άνηκε στον παππού του.

Γρήγορα η αγάπη του για την υποκριτική τον έκανε να μετακομίσει  στη Νέα Υόρκη και να ξεκινήσει καριέρα  ηθοποιού στο θέατρο Off-Broadway. Μέχρι να το καταφέρει εργάστηκε ως σερβιτόρος, διορθωτής κειμένων και βοηθός σκηνοθέτη. 


Primal Fear (1996) – Η πρώτη υποψηφιότητα για Oscar


Fight Club (1999) – Αγώνες μέχρι θανάτου με τον Brad Pitt


Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει με την ταινία Primal Fear, εκεί υποδύθηκε τον Aaron Stampler, έναν νεαρό άντρα ο οποίος είχε κατηγορηθεί  για φόνο. Η ερμηνεία του σε αυτή την ταινία του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Oscar δεύτερου αντρικού ρόλου καθώς και μια Χρυσή σφαίρα. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο μιούζικαλ του  Woody Allen, Everyone Says I Love You, στην οποία  απέδειξε πως μπορεί να τα βγάλει πέρα εξίσου καλά και με κωμικούς ρόλους. Η πρώτη του χρονιά στο κινηματογραφικό πανί έκλεισε με τη βιογραφική ταινία The People vs Larry Flynt.

H δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar, αυτή τη φορά για πρώτο αντρικό ρόλο, ήρθε το 1998 στην ταινία American History X. Στην ταινία αυτή υποδύθηκε έναν βίαιο νέο-ναζί, τον Derek Vinyard. Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή την ταινία ο Norton πρόσθεσε αρκετά κιλά και ξύρισε τα μαλλιά του.


Με το συμπρωταγωνιστή του, Edward Furlong στο American History X (1998)


Η δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar American History X (1998)


“Η ζωή, όπως και το πόκερ, έχει ένα ρίσκο. Δεν θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.”

Πέρα από ταλαντούχος ηθοποιός είναι επίσης σκηνοθέτης (Keeping the Faith), σεναριογράφος, παραγωγός (έχει δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών, την Class 5 Films) , ακόμα και τραγουδιστής!

Έχει έντονη κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτική δράση, ενώ υποστηρίζει οικονομικά διάφορα projects όπως τα Nature Conservancy's Yunnan Great Rivers, Grand Canyon Trust, EarthJustice, Wilderness Society και Southern Center for Human Rights.



Με τη σύζυγό του, Shauna Robertson

Το 2012, μετά από έξι χρόνια σχέσης, παντρεύτηκε την καναδή παραγωγό ταινιών Shauna Robertson. Έχουν ένα γιο, που γεννήθηκε το Μάρτιο του 2013.

Το μότο του για τη ζωή είναι το εξής:  Η ζωή, όπως και το πόκερ, έχει ένα ρίσκο. Δεν θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

                                                                                             Λούρου Σταυρούλα

Facebook page: https://www.facebook.com/pages/Roula-4-All/788226274523456








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου