Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΛΟΥΚΕΤΟ στα μπαράκια της Καρδάμενας της Κω

Ένα χωριό αργοπεθαίνει υπό τον εκφοβισμό της αστυνομίας

Από την Χριστίνα Γουγουσάκη



Λίγο μετά τα μέσα Μαΐου όταν τα μπαράκια στην Καρδάμενα σιγά σιγά ανοίγουν για να δουλέψουν άλλη μία σεζόν, με ακόμα λιγότερους τουρίστες, αφού όλοι πλέον προτιμούν τα all inclusive ξενοδοχεία. 11.30 το βράδυ και ένα από τα μπαρ παίζει χαμηλά μουσική, είναι άδειο με είσπραξη 12 ευρώ στο ταμείο και κανέναν τουρίστα να κυκλοφορεί στον δρόμο. Η αστυνομία μπαίνει στο μαγαζί και ζητάει απόδειξη και άδεια για να κόψει κλήση για τη μουσική. «Μα η ώρα είναι 11.30, όχι 12.30», λέει η κοπέλα στο μπαρ αφού χρόνια τώρα η μουσική έπρεπε να κλείνει στις 12. «Ο νόμος λέει ότι η μουσική είναι μέχρι τις 11. Εμείς θέλαμε και δίναμε παράταση μία ώρα μέχρι τις 12. Από φέτος ισχύει κανονικά ο νόμος», απαντάει ο αστυνομικός. «Καλά, η μουσική μέχρι τις 12 ισχύει εδώ και 30 χρόνια. Τι σας έπιασε ξαφνικά; Και δεν μπορείτε τουλάχιστον να περάσετε πρώτα να μας ενημερώσετε να ξέρουμε τι κάνουμε;», ξαναρωτάει η κοπέλα τον αστυνομικό. Αυτός με υπεκφυγές κόβει κλήση για τη μουσική. Και εκτός αυτού οι «νέοι νόμοι» έχουν και συνέχεια. Ξαφνικά μετά από 30 χρόνια απαγορεύονται οι καρέκλες και τα τραπέζια στον δρόμο, ακριβώς έξω από τα μαγαζιά, για τα οποία όμως οι ιδιοκτήτες πληρώνουν κάθε χρόνο χρήματα στον Δήμο!! Και οι περιπολίες συνεχίστηκαν καθημερινά εκείνες τις μέρες με κλήσεις για τα καθίσματα και τη μουσική, σε μια περίοδο όπου ακόμα ο κόσμος δεν είχε αρχίσει να έρχεται και τα χρήματα στο ταμείο ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά. Με αυτές τις προοπτικές ξεκίνησε η νέα σεζόν του 2015 στην Καρδάμενα της Κω.
Η Καρδάμενα δούλευε πάντα με τουρίστες. Όλοι όσοι έχουν μαγαζιά, μπαρ, καφετέριες, τουριστικά μαγαζιά περιμέναν ανέκαθεν το Καλοκαίρι για να βγάλουν τα χρήματα που χρειάζονται για να ζήσουν. Τα τελευταία χρόνια το σκηνικό έχει αλλάξει. Οι τουρίστες πλέον προτιμούν τα all inclusive ξενοδοχεία, τα οποία κάθε χρόνο επεκτείνονται σε αντίθεση με τα μαγαζιά μέσα στο χωριό που κάθε χρόνο λιγοστεύουν. Φέτος τα μπαράκια που λειτουργούν είναι σε αριθμό περίπου τα μισά σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν. Και ενώ προσπαθούν με νύχια και με δόντια με τον λιγοστό κόσμο που έχει να δουλέψουν τουλάχιστον 2 μήνες-Ιούλιο και Αύγουστο-οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.
Στην Ελλάδα του 2015 που αργοπεθαίνει, τα νησιά και οι επιχειρήσεις σε αυτά υποτίθεται ότι είναι ανάσα ζωής για την ελληνική οικονομία, αφού είναι ο μόνος κλάδος που ακόμα κρατιέται και μπορεί να βγάλει κάποια χρήματα από τα οποία φυσικά θα επωφεληθεί και το κράτος. Και όμως, αντί να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις στα νησιά και να πάρει λίγο μπρος η ελληνική οικονομία, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κράτος και Αστυνομία κάνουν τα πάντα για να κλείσουν τα μπαράκια στην Καρδάμενα.
Τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και ενώ μόλις έχει αρχίσει να έρχεται κόσμος και να κινείται λίγο η αγορά, καθώς και οι ιδιοκτήτες να αρχίζουν να αποταμιεύουν κάποια χρήματα για τα βασικά έξοδά τους (νοίκια, λογαριασμούς κτλ.), η αστυνομία ανακοινώνει ότι τέσσερα από τα δέκα περίπου μπαρ έχουν ήδη 3 κλήσεις για τη μουσική και βγαίνει απόφαση για κλείσιμο για 10 μέρες. 10 ολόκληρες μέρες μέσα στον Ιούλιο που είναι ο μόνος μήνας που οι άνθρωποι περιμένουν να βγάλουν κάποια χρήματα!!
Κι αν ακόμα ισχυριστεί κάποιος ότι έτσι είναι ο νόμος και αρκετά από τα μαγαζιά τόσα χρόνια δεν τον σέβονται και κάποια στιγμή πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά η ουσία είναι άλλη. Οι νόμοι είναι για να εξυπηρετούν το κοινό καλό και σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς και οι συνθήκες αλλάζουν πρέπει και οι ΝΟΜΟΙ να ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. Το κράτος αυτή τη στιγμή βάζει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του. Σαμποτάρει ένα μέρος που ακόμα κρατιέται και μπορεί να βγάλει λεφτά. Αυτοί οι άνθρωποι που ζουν από αυτές τις μικρές επιχειρήσεις τον χειμώνα δεν θα έχουν χρήματα όχι μόνο για να ζήσουν, αλλά δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους φόρους ούτε τα δάνειά τους. Αλλά φυσικά το κράτος δεν σκέφτεται ότι θα χάσει χρήματα από αυτές τις επιχειρήσεις. Σκέφτεται πώς θα πάρει χρήματα από αυτές μέσω των κλήσεων που θα αναγκαστούν να πληρώσουν στο τέλος της σεζόν. Όμως αυτό είναι τόσο κοντόφθαλμη οπτική, αφού έτσι όπως πάνε τα πράγματα τα μαγαζιά αυτά θα αναγκαστούν να κλείσουν οπότε και δεν θα προσφέρουν τίποτα πλέον στο ελληνικό κράτος. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι νέες συνθήκες διώχνουν τον τουρισμό.
Οι τουρίστες πίνουν το ποτό τους και διασκεδάζουν υπό τον εκφοβισμό της αστυνομίας. «Ποτέ ξανά στην Καρδάμενα!!», λέει μια κοπέλα 19 χρονών από την Αγγλία. Και όχι μόνο άτομα τέτοιας ηλικίας αλλά και μεγαλύτερα πίνουν το ποτό τους στα μπαρ και ξαφνικά κάνει έφοδο η αστυνομία. Δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες για να κάνει κανείς τις διακοπές του και φυσικά του χρόνου οι τουρίστες που θα μας προτιμήσουν θα είναι ακόμα λιγότεροι.
Η αστυνομία δηλώνει ότι ακολουθεί εντολές, αλλά τις εντολές αυτές ποιος τις δίνει; Ποιός έχει βαλθεί να μας κλείσει και να καταστρέψει την Καρδάμενα; Το χωριό αργοπεθαίνει και μαζί του κι εμείς. Τα μεγάλα νούμερα σχετικά με τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα στα τουριστικά χωριά της χώρας. Και η Καρδάμενα είναι ένα από αυτά. Τι παιχνίδι παίζεται πίσω από όλη αυτή την παρωδία; Θεωρίες συνομωσίας όπως ότι τα all inclusive ξενοδοχεία του νησιού πληρώνουν το κράτος και την αστυνομία και να κλείσει και να καταστρέψει το χωριό δεν φαντάζουν και τόσο εξωπραγματικές. Ό,τι και να ισχύει, όποιος και να παίρνει τις αποφάσεις σχεδόν τα έχει καταφέρει. Έχει διαλύσει την ψυχολογία των ανθρώπων που εργάζονται στην Καρδάμενα. Είναι αυτό το τέλος της Καρδάμενας; Κανένας όμως δεν έχει δικαίωμα, όποιος νόμος και να το επιβάλει να ορίζει τις ζωές μας και να καταστρέφει τον τόπο μας!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου