Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μια όαση στην Αθήνα

Νέο σπίτι για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ως το 2016.

Ακόμα και την Κυριακή οι μηχανές στο εργοτάξιο του Δέλτα Φαλήρου δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου το έργο ανάπλασης του χώρου του παλιού Ιπποδρόμου να είναι έτοιμο στην ώρα του.

Η κατασκευή του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε το 2012 και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2016.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού αγγίζει τα €566 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο έχει αναλάβει εξολοκλήρου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Εθνική Λυρική Σκηνή


Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει την βασική αίθουσα όπερας χωρητικότητας 1.400 ατόμων, μια πειραματική – εναλλακτική σκηνή χωρητικότητας 400 ατόμων, στην οποία θα φιλοξενούνται έργα νέων καλλιτεχνών καθώς και μια σχολή μπαλέτου. Επίσης μέσα στο κτήριο θα στεγάζεται και εστιατόριο.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Σκοπός της νέας Εθνικής βιβλιοθήκης είναι να αποτελεί κέντρο έρευνας και μελέτης για επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων. Η βιβλιοθήκη θα εμπλουτιστεί με νέα βιβλία που το κοινό θα μπορεί να διαβάσει στο αναγνωστήριο της ή στον φάρο της γνώσης - όπως τον αποκαλεί ο αρχιτέκτονας, ο οποίος στεγάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και με άλλες βιβλιοθήκες του κόσμου.


Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το Πάρκο καλύπτει το 85% του χώρου του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει έκταση περίπου 170.000 τμ. Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα σε σχέση με το χώρο, είναι ότι αποτελεί και πράσινη στέγη, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που χρειάζεται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, το Πάρκο θα αποτελέσει μία όαση μέσα στην Αθήνα. Σύντομα θα ξεκινήσει και η δεντροφύτευση του πάρκου, η οποία θα γίνει με φυτά μεσογειακού τύπου. 
  

Πέρα από τα βασικά έργα το Κέντρο θα διαθέτει την Αγορά, έναν υπαίθριο τόπο συγκέντρωσης, ένα πλατύ Κανάλι μήκους 400 μέτρων, πλάτους 30 μέτρων και βάθους 1 μέτρου, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του Κέντρου και αποτελεί αντιπλημμυρική προστασία σε ολόκληρο το χώρο και ένα φωτοβολταϊκό στέγαστρο, το οποίο θα δίνει ενεργειακή αυτονομία σε όλο το σύμπλεγμα.
Το έργο εκτός των άλλων αποσκοπεί να αποκτήσει την πλατινένια «πράσινη» πιστοποίηση κτιρίων LEED, την πρώτη πλατινένια διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο τέτοιας κλίμακας στην Ευρώπη.



Αν θέλετε να δείτε από κοντά τη εξέλιξη των εργασιών μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο στεγάζεται σε ειδικό χώρο μέσα στο εργοτάξιο. Για λεπτομέρειες επισκεφτείτε το: www.SNF.org.

                                                                                  Λούρου Σταυρούλα

Facebook page: www.facebook.com/pages/Roula-4-All/788226274523456

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου